OSD: Otomotiv ihracatı rekor kırdı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, 2026 yılının ilk yarısında üretimde yaşanan yüzde 6'lık düşüşe rağmen sektör ihracatının yüzde 4 artarak 20,8 milyar dolarla tarihinin en yüksek ilk altı aylık seviyesine ulaştığını açıkladı. Eroldu, yeni yatırımların devreye girmesiyle üretim, kapasite kullanımı ve yerlilik oranında önümüzdeki dönemde güçlü bir artış beklediklerini söyledi.

 

 

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektörün 2026 yılının ilk yarı performansını değerlendirdi. Eroldu, üretimdeki gerilemenin kalıcı bir düşüş olmadığını, ağırlıklı olarak çalışma günlerindeki azalma ve yeni yatırımlar nedeniyle yaşanan geçici üretim kayıplarından kaynaklandığını belirtti.

 

İlk altı ayda otomotiv üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azaldığını ifade eden Eroldu, buna karşın ihracatın tutar bazında yüzde 4 yükseldiğini ve 20,8 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu rakamın otomotiv sektörünün ilk altı aylık dönemlerde ulaştığı en yüksek ihracat seviyesi olduğunu belirten Eroldu, sektörün Türkiye'nin toplam ihracatındaki payının yüzde 17,5'e çıktığını kaydetti.

 

Eroldu, üretimdeki düşüşün temel nedenleri arasında uzun bayram tatilleri, idari izinler ve devam eden fabrika yatırımlarının bulunduğunu belirterek, "Yeni modellerin devreye alınması sürecinde hatlarda hazırlık çalışmaları yapılıyor. Bu nedenle üretimde geçici düşüşler yaşanıyor ancak yatırımlar tamamlandıkça daha güçlü bir tablo ortaya çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

Yerlilik oranında yükseliş bekleniyor

 

Türkiye'deki yerli üretim payının arttığına dikkat çeken Eroldu, toplam yerlilik oranının geçen yıl yüzde 29 seviyesinden yüzde 34'e yükseldiğini açıkladı. Yeni yatırımların devreye girmesiyle bu oranın önümüzdeki dönemde yüzde 40 seviyelerine yaklaşabileceğini belirtti.

 

Yeni üretim projelerine ilişkin bilgi veren Eroldu, Hyundai'nin elektrikli araç yatırımının ağustos ayında seri üretime başlayacağını, Tofaş'ın kapasitesini 500 bin adede çıkardığını, Oyak Renault'nun ise yeni C-SUV modeli Boreal'in ardından Dacia Striker modelini de Türkiye'de üretmeye başlayacağını söyledi.

 

Eroldu, özellikle K9 hafif ticari aracının Türkiye'de dört marka için üretilecek olmasının yerli üretime önemli katkı sağlayacağını belirterek, yeni modellerin Egea sonrası oluşan boşluğu dolduracağını ifade etti.

Türkiye Avrupa otomotivinin tamamlayıcısı

 

Avrupa Birliği'nin hazırladığı "Made in Europe" düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eroldu, mevcut taslağın Türkiye otomotiv sanayisi açısından riskler barındırdığını söyledi.

 

Türkiye'nin Avrupa otomotiv ekosisteminin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Eroldu, "Türkiye Avrupa için rakip değil, tamamlayıcı bir üretim üssüdür. Türkiye'nin dışarıda bırakılması Avrupa'nın rekabetçiliğini de olumsuz etkiler." dedi.

 

Düzenlemeye ilişkin kamu ve özel sektörün yoğun çalışma yürüttüğünü aktaran Eroldu, hedeflerinin Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamında Avrupa otomotiv değer zincirindeki konumunun korunması olduğunu ifade etti.

 

Çin rekabeti ve maliyet baskısı gündemde

 

Çinli üreticilerin küresel otomotiv pazarındaki yükselişine de değinen Eroldu, rekabetin sektör için yeni dengeler oluşturacağını belirtti. Avrupa'nın uzun süreli korumacı politikalarla rekabet gücünü kaybetmemesi gerektiğini söyleyen Eroldu, otomotiv sanayisinin geleceğinde farklı enerji teknolojilerine uygun "çoklu enerji stratejisinin" önem kazanacağını kaydetti.

 

Sektörün karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan birinin kur-enflasyon makası nedeniyle artan maliyetler olduğunu belirten Eroldu, ihracat finansmanı, yatırım teşvikleri ve rekabetçiliği destekleyecek yeni adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

 

Traktör sektöründeki daralmaya da dikkat çeken Eroldu, zirai kredi desteklerinin yeniden güçlendirilmesinin sektörün toparlanması açısından önemli olduğunu söyledi.

 

OSD Başkanı Eroldu, 2026 yılında üretim ve ihracatta 2025 seviyelerine yakın bir performans beklediklerini, yeni yatırımların asıl etkisinin ise 2027 yılında daha belirgin şekilde görüleceğini dile getirdi.