Hayran kalmak garanti

Hyundai'nin kompakt SUV pazarındaki temsilcisi Tucson, yine hayran bırakmaya devam ediyor. Teknolojiden fazlasıyla nasibini alan Hyundai Tucson, pazarda rakiplerinin canını sıkacak nitelikte bir yapıya kavuştu. Tasarımı ile de dikkatleri üzerine çeken Hyundai Tucson, görenleri arkasına döndürüp baktıran cinsten olduğunu söylemeden geçemeyeciğiz.

Otomotiv dünyasında SUV’lara ilgi artmaya devam ediyor, uzun bir süre daha da böyle devam edecek gibi görünüyor. Hatcback ve sedan gövde tipi otomobillerin tahtı hemen her sınıfta piyasaya sürülen yeni SUV modellerle sarsılmaya devam ediyor.

 

Hyundai’nin SUV modellerinden Tucson hali hazırda zaten beğenilen ve tercih edilen bir model olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak baştan aşağı yenilenen ve geliştirilen versiyon, belli açılardan devrim niteliğinde özelliklere de sahip. Sıradanlıktan uzak, göz alıcı hatlara sahip tasarımı, gelişmiş özellikleri ve ileri seviye donanım özellikleri ile yeni Hyundai Tucson; kullanıcılara bambaşka bir SUV deneyimi sunacak bir çok özelliğe sahip. Yeni Hyundai Tucson’u deneyimlerken, üst düzey konfor ve teknolojik özellikleri ile büyük keyif aldım. Bu bildiğimiz Tucson’un çok ötesinde.

 

DİKKAT ÇEKEN TASARIM

 

Önceki neslinden tamamen farklı bir tasarımla karşımıza çıkan yeni Tucson, bu açıdan marka için bir devrimi niteliği  taşıyor desem abartmış olmam.  Genel olarak, selefinden daha büyük ve daha geniş bir gövdeye sahip olan Tucson, eski nesline göre daha kaslı duruşu, sert ve keskin hatları ve dinamik oranlarıyla oldukça güçlü bir SUV imajı çiziyor.

“Sensuous Sportiness” tasarım kimliğine göre geliştirilen popüler model, orantı, mimari, stil ve teknoloji ile karakterize ediliyor. Geleneksel çizim ve eskiz yöntemlerinden kaçınan Hyundai tasarımcıları, en yeni dijital teknoloji ile geometrik algoritmalar üretti.

 

“Parametrik dinamikler” olarak tanımlanan bu tasarım süreci, benzersiz bir estetik oluşturmak için dijital verilerle oluşturulan çizgileri, açıları ve paralel hatları kullanıyor. Modelin öne çıkan en büyük özelliği ise tasarımla bütünleşen ve dünyada bir ilk olan yeni parametrik gizli far sistemi. Araç çalıştırıldığı zaman beliren farlar, ön bölümde oldukça güçlü bir ilk izlenim sağlıyor. Işıklar söndüğünde ise aracın ön kısmına hakim olan geometrik desenler ön plana çıkıyor. En son teknolojiye sahip bu aydınlatma teknolojisi sayesinde, gündüz farları açıldığında da ızgaranın koyu krom görünümü, mücevher gibi şekillere dönüşüyor.

Parametrik tasarım çizgisi, aracın yan tarafında da önemli bir tasarım öğesi olarak da dikkat çekiyor. Sert geçişli yüzeyler, şık ve oldukça erkeksi bir siluet oluşturuyor. Aynı zamanda aracın bütünüyle çarpıcı bir kontrast oluşturarak dururken bile ileriye doğru hareket ediyormuş gibi bir izlenim uyandırıyor. Dinamik çizgiler, 19 inç jantlar ve geniş hava girişli tamponlar, güçlü ve atletik bir duruş sağlıyor.

 

Arkada da parametrik gizli stop lambalarına sahip olan Tucson, burada ana tasarım temasını sürdürüyor. Tucson’un arka tamponu, parametrik desen ayrıntılarıyla desteklenmiş üç boyutlu bir efektle bütünleşiyor. Spoylerin altına yerleştirilen gizli arka sileceklerin uygulandığı ilk Hyundai modeli olan Tucson, pürüzsüz camdan üretilmiş üç boyutlu bir logoya da sahip. 9 farklı yeni renk seçeneğiyle üretilecek olan Tucson’un çift tavan renk opsiyonu da var.

TEKNOLOJİSİ ÖN PLANDA

 

Yeni Hyundai Tucson’un selefine göre genişleyen sofistike ve ferah bir iç mekanı var. İç mekanda üç farklı renk kombinasyonu sunuluyor. Siyah ve açık gri olan iç mekan renkleri; deri ve kumaş alternatifleri ile sunulurken, safir mavisi sadece deri koltuklarla sunuluyor. Ayrıca sürücü koltuğundaki ayar hafızası ise Tucson kullanıcısını büyük bir zahmetten kurtarıyor. Teknoloji üssünü andıran iç mekanda bugüne kadar Hyundai modellerinde görmediğimiz çizgiler var. Şelalelerden ilham alınarak tasarlanmış, teknoloji ve bilgi uyumlu bir kokpitle karşılaşıyoruz.

 

Orta konsoldan başlayarak arka kapılara kadar akan gümüş renkli çizgiler, birinci sınıf malzemelerle bütünleştirilmiş. Malzeme ve işçilik kalitesi üst düzeyde. Yeni 10.25 inç AVN-T ekran, aracın kokpitini tamamen doldururken, fiziksel düğmeler ve klasik butonların kalabalığından vazgeçilmiş, tüm işletim ve kontrol mekanizması bu ekran üzerinden gerçekleştiriliyor.  Klima, havalandırma ve multimedya işlevleri dokunarak kontrol edilebiliyor.

 

SÜRÜŞ MODLARI MEMNUN EDİYOR

 

Yeni Tucson’da Eco, Normal ve Sport olmak üzere üç farklı sürüş modu bulunuyor. Tam dokunmatik ekran konsolu içeren ilk Hyundai modeli olan Tucson, alçak bir gösterge paneli de sahip.

 

Analog yerine dijital ekrana sahip bir gösterge ile gelen otomobil, sürüşle ilgili tüm bilgileri anlık olarak sürücüsüne iletiyor. Orta konsolun iki yan cebinde kablosuz şarj pedi ve saklama bölmeleri bulunurken aynı zamanda 10 farklı parlaklık seviyesi olan ortam aydınlatmasına da yer verilmiş.

 

GENİŞ  BAGAJ HACMİ

 

Bir önceki nesle göre 20 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve 10 mm arttırılmış dingil mesafesi gelen yeni Tucson, her zamankinden daha büyük boyutlara kavuştu. Özellikle arkada oturan yolcular, 26 mm ek diz mesafesinin keyfini çıkarak saatlerce uzun yolculuklar yapabiliyor. Bu arada, bagaj kapasitesi de seçilen motor ve güç aktarım sistemine bağlı olarak 33-107 litre arasında arttırılmış. 598 litrelik bagaj, koltuklar katlandığında 1777 litreye çıkıyor.

 

KEYİF VEREN SÜRÜŞ

 

Hyundai Tucson, hem benzinli hem de dizel modelde 7 ileri otomatik DCT vites ile geliyor. 7 ileri çift kavramalı şanzıman, orta konsolda konumlandırılmış olan Elektronik Vites Paneli (Shift by Wire) ile kontrol ediliyor. Tucson hem benzinli hem dizel versiyonlarında 4 silindirli 1.6 litrelik motora sahip. Benzinli versiyonda bulunan direkt enjeksiyonlu turbo motor 180 Hp güç üretirken, maksimum tork 265 Nm. Önden çekişli bu versiyon 201km/s’lik maksimum hız değerine ve 8.8 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değerlerine sahip. Test aracımız dizel motor ve 4×4 çekiş sistemine sahipti. Dizel versiyonda Turbo Intercooler Common Rail (Yüksek Sabit Basınçlı Turbo) motor görev yapıyor.

4 silindirli dizel versiyonun beygir gücü 136 Hp iken, maksimum tork değeri 320 Nm. Hem 4×4 hem de önden çekişli 4×2 versiyonun maksimum sürat değeri 180 km/s. 0-100 km/s hızlanma süreleri ise önden çekişli versiyonda 11.4 saniye iken dört çekerde 11.6 saniye. Tüm versiyonlarda yakıt deposu 54 litrelik hacme sahip. Yakıt tüketimi ise kullanım şekline ve moduna (Eco, Normal, Sport) göre; benzinli motorda 6,3 – 8,9 litre aralığında. Bu değer; dizel motorun ise 4×2 versiyonunda 5,1 - 6,5 litre iken, 4×4 versiyonda 5,5 ve 7,0 litre aralığında değişiyor.

 

Hyundai Tucson daha fazla koruma için en yeni Hyundai Smartsense aktif güvenlik ve sürüş yardımı özellikleriyle donatılmış. Daha konforlu bir sürüş sunan yeni bir valf teknolojisi kullanılarak daha fazla ayar esnekliği sunan amortisörler tercih edilmiş. Önde MacPherson gergi kolu ve arkada da çok bağlantılı süspansiyon bulunuyor. Bu sistem, sürücüye en iyi düzeyde konfor ve kullanım imkanı sağlıyor. Hyundai Tucson, tüm modellerinde olduğu gibi kalite ve başarı çıtasını yükseltmeye devam ediyor.

 

Yavuz MÜFTÜOĞLU