Otomobiller onarımla hayata geri dönüyor

Yüksek kur, enflasyon ve faiz üçgeninde kalan otomotiv sektöründe satış sonrası hizmetlerde de tüketici alışkanlıkları değişmeye başladı. İkinci el fiyatları düşmeden yapılan onarımlarla araçlar tekrar trafiğe dönüyor.

 

 

Sıfır kilometre araçlardaki stok problemiyle birlikte tekrar trend haline gelen ikinci el otomobiller, yükselen fiyatlarıyla cep yakmaya devam ediyor. Hali hazırda bir otomobili olan tüketiciler de ellerinin altındakini koruma yoluna gitmeyi tercih ediyor.

 

İkinci el araç pazarında yaşanan değişimler hem araç sahiplerini hem de bir araç sahibi olmak isteyenlerin radarında. Küresel kriz ve döviz kurunun özellikle yetkili servislerde parça, işçilik, showroom gibi giderleri son yıllarda dramatik şekilde yükselttiği için bakım maliyetlerinde de mecburi olarak artışa gidildiği ifade edilirken, kurumsal özel oto servislerinin tüketici nezdinde avantajlı bir konumda olduğuna dikkat çekildi.

 

TEDARİK SORUNU

 

Premium araçlara servis hizmeti veren Aşin Otomobil, OEM parça kullanımı ve hasarlı veya arızalı parçaların onarımı konusunda son dönemde sürücülerin ciddi bir talebi olduğunu belirtiyor. Bu durumdaki en büyük sebebin artan yedek parça fiyatları ve maliyetler olduğunu kaydeden Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, önemli yedek parçaların yurtdışından tedarik süreçlerinde halen ciddi problemler yaşandığına da dikkat çekti ve "Hasarlı bir otomobilin tüm hasarları gideriliyor, ancak eksik tek parçayı haftalarca beklemek durumunda kalıyoruz, yaşadığımız tedarik probleminin bir süre daha devam edeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

TERCİH, TSE BELGELİ SERVİSLER OLMALI

 

Yetkili servislerde bakım ve onarım maliyetlerinin artan enflasyon ve yüksek kur sebebiyle premium araç sahipler için de zorlayıcı olduğunu kaydeden Okan Erdem, "Basit bir önden kazada premium bir otomobilin tek far ve tamponla sınırlı kalsa dahi parça değişimi 35.000 TL'yi buluyor, rutin bakımlar ise 4.000 TL'lere ulaşmış durumda. Premium araç sahipleri ise alternatif yolu özel servislerde buluyor. Aynı senaryoda onarım burada ortalama 7.500 TL'ye, rutin bakım OEM parçalarla 3.000 TL'ye yapılabiliyor.

 

Ancak burada sürücülerin TSE belgeli servisleri tercih etmesini öneriyoruz. Karoserdeki kaput, kapı, çamurluk, jant vs. gibi parçaların değişimi ise ülkemizin ikinci el alışkanlıkları sebebiyle ikinci elde önemli bir değer kaybına neden oluyor. Parçayı değiştirmek yerine yüksek işçilikle onarmak otomobilin ikinci el değerini koruyor. Bu aynı zamanda milli servete de bir anlamda katkıdır. Örneğin, 25.000 TL olan bir kapı, yüksek seviye işçilikle 5.000 TL'ye onarılma imkanına sahip. Yarın bu otomobili satışa çıkardığınızda ekspertizde değişen parça yerine onarım çıkması otomobilin satışını da kolaylaştıracak bir etken" dedi.

 

YAPTIRILMAYAN BAKIMLAR, PAHALIYA PATLIYOR

 

Bir araç sahibiyseniz markası ve de modeli ne olursa olsun mutlaka belli periyotlarla aracınızın bakımını yaptırmanız gerekiyor. Bu sizin yolculuk esnasında yolda kalmamanız noktasında önemlidir. Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmadığınız da ilk karşılaşacağınız sorun aracın performansıyla ilgili olacaktır. Bu dönemde aracınız normalden daha fazla yakacak ve kaçındığınız servis masrafı size daha pahalıya patlayacaktır.

 

Araçların her aksamının kullanıma bağlı olarak yıprandığını biliyoruz, dolayısıyla bakımsız bir aracın çıkaracağı masraf bakımlı olan bir araca göre daha fazla olacaktır. Bir aracın bakımında yalnız servis değil sizin yapacaklarınızın da aracın performansının artmasına neden olacağını unutmamalısınız.