Citroën, vitesi yükseltti

Citroën Türkiye, 2024’te 63 bin adede yakın satışla yılı kapatırken, elektrikli ve hafif ticari araçlardaki gücünü 2025’te artırmayı hedefliyor. Yeni modellerle birlikte 72 bin satış ve %6 pazar payı planlanıyor.

 

 

Citroën Türkiye Genel Müdürü Bora Duran, 2024 yılı otomotiv sektörünü ve Citroën’in performansını değerlendirdi. Hem sektörel regülasyonlar hem de markanın operasyonel sonuçları açısından son derece hareketli geçen bir yılı geride bıraktıklarını vurgulayan Duran, 2025 için güçlü bir büyüme planı ve elektrikli dönüşüm stratejisi ortaya koyduklarını açıkladı.

 

Citroën Türkiye Genel Müdürü Bora Duran

 

Sektörde Rekorlar, Elektriklide Hızlı Yükseliş

 

2024, Türkiye otomotiv sektörü için hem ekonomik gelişmeler hem de regülasyonel dönüşümler açısından oldukça dinamik geçti. 6 ay 6.000 km ve GSR II gibi düzenlemelerin etkisi, Çinli markaların pazara girişi ve elektrikli araçlara yönelik ÖTV avantajları yılın ana başlıklarını oluşturdu.

Toplam otomotiv pazarı, 1 milyon 238 bin adetle tüm zamanların satış rekorunu yenilerken, elektrikli araçlar ilk kez yıllık satışlarda 100 bin adede yaklaştı. Elektrikli araçların binek pazarındaki payı ise %10,2’ye ulaştı.

 

Citroën’den 63 Binlik Satış: Lider Model C4 X

 

Citroën Türkiye, 2024 yılını 61 bin adetlik satış ve %4,9’luk pazar payı ile tamamladı. Buna 2 bin adetlik Ami satışı da eklenince toplamda 63 bin adedi aştı. Bu başarı, markayı globalde 4. sıraya, Türkiye’de ise 8. sıraya taşıdı.

En çok satılan modelin C4 X olduğunu belirten Duran, 2025’te de bu modelin “amiral gemisi” konumunu sürdüreceğini ifade etti. Elektrikli araçta ise sadece C4, C4 X ve Ami modelleriyle pazarda varlık gösteren marka, beklentilerine paralel bir penetrasyon yakaladı.

 

 Hafif Ticari Araçta Güçlü Konum, Model Gecikmeleri Etkiledi

Citroën’in hafif ticari araç tarafında ise güçlü performansı devam etti. 18 bin adetlik HTA satışı gerçekleştiren marka, Türkiye’deki ortalama %20’lik pazar penetrasyonunun üzerinde, %35 seviyelerinde pay elde etti. Berlingo ve Jumper modelleri öne çıktı.

Ancak yıl içerisinde yaşanan HTA kasa geçişi ve C3 / C3 Aircross modellerinin lansman ertelemeleri nedeniyle yaklaşık 9 bin adetlik potansiyel satış kaybı yaşandı. Duran, “Tüm bu zorluklara rağmen yılı planladığımız hedefe oldukça yakın tamamladık” dedi.

 

 2025 Hedefi: 72 Bin Satış, %6 Pazar Payı

 

Citroën Türkiye, 2025 yılında 72 bin adetlik satış hedefliyor. Bunun 25 bin adedini HTA modelleri, yaklaşık %12-13’ünü ise elektrikli modeller oluşturacak. Satışların %20’sinin filo kanalından gelmesi planlanıyor.

Yeni yılda model atağı da hız kazanacak. 2025 başında C4 ve C4 X’in yenilenmiş versiyonları pazara sunuldu. Mayıs ayı sonunda ise yeni C3 ve C3 Aircross modelleri Türkiye’de satışa çıkacak. Duran, “Yeni modellerle bu yıl pazar payımızı %6’ya çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

 

 

 Elektrikliye Geçiş Hızlanıyor

 

Stellantis Grubu’nun küresel elektrikli stratejisine paralel olarak Citroën Türkiye de dönüşüm sürecini hızlandırıyor. Duran, 2025’te binek ürün gamının tamamının elektrikli seçeneğe sahip olacağını vurgulayarak, "C4 ve C4 X ile başlayan bu yolculuk, C3 ve Aircross ile daha da güçlenecek. Elektrikli oranımızı binek araçta %20-25 seviyelerine taşımayı hedefliyoruz" dedi.

 

 

 “2025, Citroën için büyüme yılı olacak”

Son olarak Bora Duran, pazara yeni giren markalar ve değişen rekabet ortamının sektörü şekillendirdiğini ifade ederek, “2024’te olduğu gibi, 2025’te de pazarı 1.2 milyon adet civarında öngörüyoruz. Biz bu dönemi yeni modellerimizle büyüme yılına çevirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.