İkinci el otoda bayram havası

İkinci el otomotiv pazarında bayram hareketliliği yüzleri güldürdü. Özellikle İstanbul’da Türkiye geneline göre son iki haftadır ölçülebilir bir hareketlilik tespit edilirken, Anadolu’nun diğer illerinde de hatırı sayılır bir canlılık oluştu.

 

 

Bir süredir durgun olan ikinci el otomotiv piyasasında Ramazan Bayramı’nın gelmesi ile bir hareketlilik yaşandı. Aralık ayı sonundan itibaren yılın ilk çeyreği boyunca oldukça düşük seyreden ikinci el otomotiv satış rakamları mart sonu itibari ile bahar aylarının da gelişiyle yukarı yönlü artış eğilimine girdi.

Konuyla ilgili konuşan 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür, Nisan ayında bir önceki yılın Nisan ayına göre %35 daha fazla ikinci el araç satışı gerçekleşeceğini belirterek “Son iki haftadır ikinci el satışlarında önemli bir hareketlilik görüldü. 2022 Mart ayında 647 bin ikinci el araç satış gerçekleşti ve Nisan ayında bu rakamın 700 binin üzerinde olması bekleniyor. 2022 yılı geneline baktığımızda ise durgun geçtiğini belirttiğimiz ilk 3 aya rağmen toplamda son 4 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre %15’lik artış söz konusu olacak. 2022’de ikinci el pazarında iyi bir Nisan yaşıyoruz. Bayram sonrası Mayıs ayı çok daha hareketli geçecek. Bu hareketlilik umut verici” dedi.

 

SIFIRDA KRİZ SÜRÜYOR

 

Sıfır otomobilde, çip krizi, lojistik ve ham madde temininde yaşanan sıkıntıların halen sürdüğünü de belirten Ülgür, “Sıfır otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntılar tüketicileri doğrudan ikinci ele yöneltti. Ancak ikinci elde de araç tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor ve araç bulmak zorlaşıyor. Fiyatların artışında bulunurluk faktörünün de payı var. 2022 yılının başından bu yana araç fiyatları %17-18 oranında arttı. Bu da fiyatların, kurların hızlı yükselişi ile araç fiyatlarının pik yaptığı Kasım-Aralık 2021 dönemini yakaladığı anlamına geliyor. Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak araç üretiminde önemli yeri olan ve bu ülkelerden tedarik edilen hammadde fiyatlarındaki iki katına varan fiyat yükselişleri, doğal olarak üretim maliyetlerini ve buna paralel olarak araç satış fiyatlarını etkiliyor" ifadelerini kullandı.

 

 

TÜKETİCİ TERCİHİ DEĞİŞTİ

 

Ülgür, bayram sonrası ve yılın kalan ayları için fiyat artışları beklentisi ile ikinci el firmalarının stok yapılarını güçlendirdiğine de dikkat çekti. İkinci el’ de tüketici yönelimin ekonomik araçlara kaydığını ve geçtiğimiz yıllarda toplam satışların %50’sini 10 yaş ve üzeri araçların oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Orhan Ülgür “Son 2 yılda ise bu rakam %55’lere çıkarken 2022 ilk 4 ayında bu rakam toplam satışın %60’ını buldu” şeklinde konuştu.

 

SATIŞLARDA ARTIŞ VAR

 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç ise, uzun süredir durgun olan piyasanın havaların ısınması ve Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla hareketlendiğini belirterek, "Satışlarda %10 oranında artış var" dedi. Enflasyonun her geçen gün arttığını ve alım gücünün düştüğünü ifade eden Erkoç, "Bu durum insanların araç tercihlerine de yansıdı. 15 yaş ve üzeri araçlar daha kolay satılırken, vatandaşlarımız araçların yakıt performansına da dikkat ediyor" dedi.

Nisan ayında en fazla ilan verilen araçlar, %7,2 oranı ile 2012 yılına ait modeller oldu. Bunu sırasıyla 2016 ve 2017 model araçlar takip etti. 2000 yılı ve öncesine ait araçlar ise ilanların %13,4’ünü oluşturdu.

 

 

RAMAZAN BAYRAMI PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ

 

Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan da, mart ayının 2022 yılında en yüksek işlem hacmine ulaşılan 2. el pazarı sonuçları ile kapandığını bildirdi.

 

Martta 762 bin seviyesinde 2. el işlemi gerçekleştiğini aktaran Çalışkan, 'Bu ivme nisanda da devam ederken, talebin yüksek olduğu bir ay ile karşı karşıyayız. Beklenen pazar koşullarında ramazan ayı dönemi genellikle piyasadaki hareketliliğin azaldığı günlerdir. Bu durum, ayın ilk dönemlerinde etkisini bir miktar hissettirmekle birlikte bayram döneminde kullanıcıların bireysel mobilite ihtiyaçları da gün yüzüne çıkmış oldu. Bu nedenle talep iyi bir seviyede devam ediyor.' diye konuştu.

 

İçinde bulunulan dönemde bireysel mobilite ihtiyacının ötesinde 2. el aracın, tüketici açısından bir yatırım argümanı niteliği de taşıdığını kaydeden Çalışkan, bunun da talebin artmasına etki eden sebeplerden biri olduğunu söyledi.

 

'PAZARDAKİ TALEP VE İŞLEM YÜZDE 9 ARTTI'

 

Birkan Çalışkan, 2. el pazarının ilk çeyrek performansını da değerlendirdi.

 

Bu yılın ilk çeyreğinin geneline bakıldığında, geçen yıla göre daha çok satış işleminin gerçekleştiğini aktaran Çalışkan, '2021 yılının ilk çeyreğinde 1 milyon 650 bin 901 adetlik 2. el işlemine karşılık 2022 yılının birinci çeyreğinde 1 milyon 801 bin 66 adetlik bir 2. el işleminin gerçekleştirildiğini gördük. Bu da özellikle pazardaki talebin ve işlemin yüzde 9 arttığını göstermektedir. Tahminimizce daha çok büyüme yakalanabilirdi ancak araç bulunurluk seviyesindeki düşüklük bu hedefin biraz önüne geçti.' ifadelerini kullandı. Çalışkan, 2. el fiyatlarının kendi içerisindeki dinamiklerin dışında, daha çok sıfır araçlara bağlı olarak şekillendiğini söyledi.