Seat Leon: Atik ve pratik

Seat Leon, şık tasarımı ve performans dolu yapısıyla gönülleri fethediyor.Tasarımında güç ve heyecanı hissettiren bir karaktere sahip. Seat Leon, sürücüsünü heyecanlandıran bir otomobil. Keskin çizgileri ile oldukça çevik gözüken Leon, büyük jantları ve alçak yapısı ile de oldukça sportif bir görüntü sergiliyor.

 

 

Aytekin YILMAZ

 

Seat Leon, özellikle sportif modellerle adından söz ettiren bir model.Tasarımı ve performansı ile genç kullanıcıların ilgi odağında kalmayı başaran Seat Leon, dikkat çeken yapısıyla bu haftaki yol arkadaşımız oluyor. Seat, kalite seviyesiyle yükselen bir marka, sunduğu güçlü ve tutumlu motorlarla da tüketicilerin dikkatini çekmeyi başarıyor. Markanın kompakt hatchback modeli Leon, markanın en bilinen modellerinden bir tanesi.

Gerek şık ve sportif tasarımı gerekse sürüş özellikleriyle özellikle genç kitlenin beğenisini kazanan araç, ACT ile desteklenen FR versiyonuyla büyük beğeni kazanıyor. Köşeli farları, geniş hava girişlerinin yer aldığı tamponu ve kavisli kaputuyla çekici bir görünüme sahip olan araç, Full LED teknolojili farların da öncüleri arasında yer alıyor.

 

Test aracımızdaki özel şık jantlar, çift egzoz çıkışı ve sportif tamponlarıyla  agresif bir görüntü sergiliyor. Kullandığımız araç FR donanımlı olmasından dolayı ön panjur, kapı eşikleri, direksiyon, bagaj kapağı gibi parçalarında FR logosuna yer verilmiş. Bu logo araca ayrı bir hava kattığını da belirtmeliyiz.

Seat Leon’un boyutları ise 4281 mm uzunluğunda, 1816 mm genişliğinde ve 1444 mm yüksekliğinde. Ayrıca Seat Leon’un aks mesafesi ise 2634 mm. Seat Leon’un bagaj hacmi ise 380 litre. 

 

Aracın iç mekanında sportiflik devam ediyor. Sürücü kapısını açıp Leon’un içine göz attığınızda ise karşınıza 8 inç dokunmatik ekranlı multimedya sistemi karşılıyor. Otomobilin FR logolu 3 kollu direksiyonu da diğer Seat modellerinden tanıdık.Seat Leon'un ses sistemi gayet başarılı. Sınıfında bir çok modelde bulunan özellikler Seat Leon'da mevcut.

 

Seat Drive Profile menüsünde Eco, Comfort, Normal, Sport ve Individual olarak beş farklı sürüş modu sunuluyor. Direksiyon sertliğine ve gaz pedalına etki ederken şanzımanın hızını da değiştiriyor. Ancak direksiyon arkasında vites kulakçıklarını isterseniz opsiyon listesinden almanız gerekecektir. Koltukların konforu gayet başarılı. Anahtarsız giriş ve çalıştırma, stop&start gibi ekonomi odaklı özellikler de Seat Leon’da da düşünülmüş özelliklerinden oluyor.

 

Otomobilin motor kaputunu açtığınızda ise karşınıza 1.4 litrelik TSI motor çıkıyor. Bu ünite 150 beygir güç ve 250 Nm tork üretiyor. 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine edilen motor gücünü ön tekerleklere iletiyor. Sürüşünden keyif aldığım Seat Leon, konfor anlamında da gayet başarılı.

Test aracımızda ek olarak Aktif Silindir Yönetimi adı verilen ACT sistem bulunuyor. Özellikle sabit hızlarla seyrettiğiniz sürüşlerde gösterge tablosunun ortasında yer alan bilgi ekranında çıkan ECO logosuyla 4 silindir yerine 2 silindirin aktif olduğunu anlıyorsunuz. Aktif olmayan silindirler çalışmaya devam ediyor ama bu bölgeye gönderilen yakıt kesiliyor. Sürüş esnasında Leon kullanıcısına bir hızlı hatchback otomobildeymiş gibi davranıyor. Sürekli gitmek isteyen yapıda olan otomobil, yayı gerilmiş ok gibi. Bu durum zaten aracın tasarımı, donanımı ve özellikleriyle de öne çıkarılmış diyebilirim.

 

Ayrıca test otomobilimizde olan bir diğer özellik ise otomobilin sürüş modları. Orta konsolda bulunana sürüş modu düğmesi sayesinde aracınızı sürüş karakterinize göre biçimlendirebiliyorsunuz. Her türlü sürüş biçimine göre Leon’un gidişini değiştirebiliyorsunuz. Eco, Comfort, Normal, Sport ve Individual sürüş modlarının isimleri.

 

Kısaca özetlemek gerekirse Seat Leon, şık ve gösterişli tasarımıyla oldukça iddiali bir araç. Keyif veren motor seçeneği ile dinamik ve unutulmaz yolculuklar vaad ediyor. Kabına sığamayan yapısıyla sürüş keyfinizi doruklara çıkarıyor. Sporcu kimlğini ve agresif yapısını çok başarlı bir şekilde gözler önüne seriyor.