Peugeot Rifter, ticaride çıtayı yükseltti

Yavuz MÜFTÜOĞLU

 

Hem iş hem de aile kullanımına uygun olan hafif ticari araçlar segmentindeki rekabet artmaya ve kızışmaya devam ediyor. PSA Grubu da, çatısı altındaki üç marka ile bu segmentte konumunu güçlendirmek ve pazar payını artırmak için art arda yeni hafif ticari araç modellerini tanıttı. Bu araçlardan biri de Peugeot Rifter oldu. Buu haftaki yol arkadaşımız GT-Line donanım paketine sahip Peugeot Rifter, hafif ticari araçların tüm beklentilerini karşılarken, konfor, tasarım ve teknolojisiyle de SUV araçlara meydan okuyor.

 

TASARIMI DİKKAT ÇEKİYOR

 

Peugeot ürün gamının en yeni üyesi yeni Peugeot Rifter, markaya özgü karakteristik değerlerini korurken, güçlü ve dinamik duruşuyla markanın tasarım dilini geleceğe taşıyor. Rifter’in modern ve güçlü ön tasarımı, güncel Peugeot ürün gamında olduğu gibi marka logosunu dikey konumlu ön ızgaranın ortasında konumlandırıyor. Aslan pençesinden esinlenilen tasarım, ön farların orta kısmında LED imzası ile bütünleşiyor.

 

Peugeot Rifter, kısa ve yatay konumlu motor kaputu, yüksek omuz çizgisi, kısa ön ve arka aks çıkıntılarıyla başarılı gövde orantıları sergilerken kaslı ve güçlü bir görünüm sunuyor. Tasarımın önemli bir parçası olan gövdeye entegre tavan rayları ise sportif görünümü destekliyor. 

Ön tarafta uygulanan ve araca güçlü olduğu kadar modern bir görünüm de kazandıran simetrik formlar tasarım bütünlüğü için yan gövdede de uygulanıyor. Şişkin çamurluk ağızları ve plastik kaplamalar da güçlü ve modern görünümü destekleyen diğer ayrıntılar.  Peugeot'nun yeni nesil tasarımını yüzünde taşıyan Rifter'ın arka tasarımı Partner Tepee'den izler taşıyor. Belki de eleştirilerin yoğunlaşacağı bölüm arka tasarım. 4403 mm uzunluk, 1848 mm genişlik ve 1879 mm yükseklik ölçülerine sahip Peugeot Rifter’ın bagaj hacmi ise 775 litre.

 

KULLANIŞLI BİR İÇ MEKAN

 

Yeni Peugeot Rifter, yeni nesil SUV’larda karşılaştığımız yenilikçi bir kokpit tasarımıyla karşımıza çıkıyor. Yeni kokpit Rifter’in marka ile olan bağını güçlendirirken, bünyesinde en gelişmiş teknolojileri barındıran Peugeot i-Cockpit, kabin içine modern ve teknolojik bir görünüm kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sürücünün kullanım ergonomisini de destekliyor. 8 inç büyüklüğündeki dokunmatik ekran ve krom çerçeveyle kalite algısı artırılan yükseltilmiş gösterge paneli olmak üzere birbirini tamamlayan farklı donanımların birleşiminden oluşan Peugeot i-Cockpit başarılı bir sürüş deneyimi sunuyor. 

Araçta iki kenarı düz kompakt boyutlu direksiyon simidi tercih edilirken, otomatik versiyonlarda geleneksel vites kolu yerini çevirmeli vites tipine bırakmış. Allure ve GT-Line donanım seviyelerindeyse elektro mekanik park freni var ve bu sayede ön iki koltuk arasındaki kısım eşya gözü haline dönüştürülmüş. Rifter’in iç mekândaki en önemli özelliklerinden bir tanesi kuşkusuz ki kullanışlı eşya gözleri. Torpido gözü neredeyse bir dizüstü bilgisayarı çantasıyla alacak kadar büyük. İç mekânda toplam hacmi 186 lt olan 28 eşya gözü var.

Rifter’ın iç mekânında diz ve baş mesafesi sorunu yok.  Rifter, arka kapı camlarının açılabilmesi, cam tavanlı versiyonlarda tavanın ortasındaki şeffaf eşya bölümü, bagajın üst kısmındaki eşya kutusu, bagaj kapağından bağımsız açılabilen arka cam gibi birçok standart ve opsiyonel kullanışlılık çözümüne sahip.

 

 

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

 

Test aracımızın kaputunun altında görev yapan 1.5 litre hacmindeki dizel motor 3750 d/d’de 130 Hp güç ve 1750 d/d’de 300 Nm tork üretiyor. Bu yeni ünite 6 ileri manuel şanzımanla satın alınabildiği gibi 8 ileri oranlı otomatik şanzımanla da satın alınabiliyor.

 

Test aracımızda 8 ileri oranlı otomatik şanzıman EAT8 görev yapıyordu. Motor-şanzıman uyumu başarılı. Yeni dizel motor oldukça sessiz ve yumuşak çalışma karakterine sahip. Alt devirlerdeki çekiş gücü oldukça iyi ve bu noktada 8 ileri vitesli otomatik şanzıman EAT8'in katkısı gözardı edilemez. Şanzımanın vites değişimleri hızlı ve sarsıntısız. Ara hızlanma verileri açısından da son derece etkileyici. Fabrika verilerine göre 0-100 km/s hızlanmasını 10.8 saniyede gerçekleştirirken 181 km/s maksimum hıza ulaşıyor. Yine fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.4 litrelik yakıt tüketimine sahip Rifter ile ağırlıklı olarak İstanbul trafiğinde geçen testimizde 6.3 lt/100 km otoyol testinde ise 5.6 lt/100 km gibi bir tüketim değeri gördük.

Dinamik sürüş özellikleriyle ünlenen EMP2 platformu esas alınarak tasarlanan Yeni Peugeot Rifter markaya özgü sürüş keyfini yansıtıyor.  Markaya özgü sürüş karakteristiği için süspansiyon geometrisi ve direksiyon hassasiyeti özel olarak ayarlanmış. Rifter'ın biraz sert tutulmuş süspansiyon sistemi virajlarda sınıfı için oldukça iyi yol tutuş sunuyor.  Konforlu ve kolay kullanılan bir araç olan Peugeot Rifter sessizlik beklentilerini de rahat karşılıyor. Süspansiyon sistemi kabin içindeki yolcuların rahat etmesini sağlıyor.