Otomotiv satışlarında %66'lık rekor artış

ODD’nin verilerine göre haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.3 artarak 70 bin 973 adet olarak gerçekleşti. Yerli markalar kredi kampanyası ve hızlı tedarik avantajı sayesinde pazar payını artırdı.

 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı sonuçlarını açıkladı. ODD’nin verilerine göre; haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66.3 artarak 70 bin 973 adet olarak gerçekleşti. Böylece son üç yılın haziran ayı satış rekoru kırılmış oldu. Satışlardaki bu hızlı yükselişte, geçen ay devreye giren düşük faizli kredilerin büyük etkisi olduğu vurgulandı.

TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI %108.7 ARTTI

 

Haziranda otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58.4 artarak, 57 bin 67 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 108.7 artarak 13 bin 906 adet oldu. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 1 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 6.2 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı ise 10 yıllık haziran ayı ortalama satışlara göre yüzde 15.9 azaldı.

 

5 AYLIK BÜYÜME %30’U AŞTI

 

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2020 yılı haziran sonunda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30.2 artarak 254 bin 68 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2020 yılı ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 30.2 oranında artarak, 203 bin 595 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 30.2 artarak 50 bin 473 adede ulaştı.

 

YILSONU HEDEFİ YUKARI ÇEKİLDİ

 

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, satışlardaki hızlı yükselişte 2018'den bu yana bekleyen talebin yanı sıra haziran ayında devreye giren düşük faizli kredinin etkili olduğunu söyledi. Bilaloğlu, pandemi nedeniyle 500 bin adetlere düşürülen yıl sonu hedeflerini yeniden 600-650 bin adetlere çıkardıklarını söyledi. Bilaloğlu ayrıca, 2021 yılı itibarıyla iç pazarda yeniden 1 milyon adetli satışlara ulaşabilecekleri umudu taşıdıklarını ifade etti. 

YERLİ VE İTHAL ARASINDAKİ MAKAS KAPANDI

 

Haziran ayında, yerli markalar kredi kampanyası ve hızlı tedarik avantajı sayesinde pazar payını artırdı. Yerli ve ithal araç satışları arasındaki makas neredeyse kapandı. Haziran ayında 35 bin 295 adet yerli araç satılırken, ithal pazarı ise 35 bin 678 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl haziran ayında  yerli ve ithal araç satışları arasında 2 bin 716 adetlik fark olmuştu. 

 

“SALGINDAN SONRA TÜRKİYE’YE YENİ YATIRIM GELEBİLİR”

 

Salgın sonrası otomotiv üretimde lojistiğin öneminin artığını vurgulayan Ali Bilaloğlu, bu durumun Türkiye’ye avantaj yaratacağını ifade etti. Bilaloğlu, “Çünkü Türkiye bu tür krizlerden hiçbir zaman Çin kadar olumsuz etkilenmez. Pandemi sürecinde yan sanayimiz parçaları göndermeye devam etti. O yüzden Türkiye’nin coğrafik konumu diğer avantajlarının üstüne lojistik de eklendiğinde üretim konusunda cazibesi artacak. Avrupa’daki üreticiler pandeminin şokunu atlattıktan sonra eminimin ki Türkiye’de yeniden otomotiv tesisi yatırımını gündeme alacaklardır” dedi.