Araç kiralama, can suyu oldu

Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk üç aylık döneminde 4,2 milyar TL'lik yeni araç yatırımı yaparak, Türkiye'de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9'una ismini yazdırdı. Sektörün aktif büyüklüğü ise 42,4 milyar TL oldu.

Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi Nielsen iş birliği ile hazırladığı 2021 yılının ilk çeyrek sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı.

Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk çeyreğinde 4,2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10,9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde, sektörün aktif büyüklüğü 42,4 milyar TL oldu. Yılın ilk çeyreğinde, 2020 yılı sonuna göre yüzde 3,5 daralan sektörün filosunda bulunan araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün 2020 yılı sonundaki araç parkı 263 bin adetti. 

RENAULT % 23,2 PAY ALDI

 

TOKKDER raporuna göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde Renault yüzde 23,2 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’u yüzde 14,9’la Fiat, yüzde 11,2’yle Volkswagen ve yüzde 11,1 payla Ford takip etti. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50,7’si kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 27 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 18 pay aldı. Hafif ticari araçların operasyonel kiralamadaki payı ise yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

 

Raporda operasyonel kiralama sektörünün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların oranı da dikkat çekti. Buna göre, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 82,2 ile dizel yakıtlı araçlar oluştururken; benzinli araçların payı yüzde 14,2, hibrit ve elektrikli araçların payı ise 3,6’ya ulaştı. Otomatik vitesli araçların oranı ise yüzde 66,7’ye yükseldi. 

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici

 

ÇİP KRİZİNİ DOĞRU YÖNETMEK GEREKİYOR

 

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, "Pandemi hayatımızda bu şekliyle kalırsa, elbette pazarın büyümesini beklemiyorum. Ancak kapanma ile elde edilen başarıyı devam ettirirsek, hızla sektörün yeniden her çeyrekte yüzde 3-4 büyüme trendi ile devam edeceğini görebiliyorum.

Sektör 360 binlerden bu noktaya geldi. Şirketler faaliyetlerini artırdığı, KOBİ’ler yeniden ekonomik yaşama katıldığı durumda, sektör ciddi anlamda bir taleple karşılaşacak. Ağırlıklı olarak müşterilerimiz ticaret yapanlar, şirketler, KOBİ’ler. Sektör, KOBİ’lerin talebine bağlı olarak ciddi bir büyüme trendine girmişti. Zaten büyük şirketlerin tamamı kiralama yapıyor" dedi. 

 

Ekici,  "Çip krizinin ne kadar derinleşeceğini bilmiyoruz. Sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde bazı fabrikalar üretime ara verdiler. Bunun sektörümüze etkisi zaten pozitif olamaz. Bu durumu doğru yönetmek gerekiyor" ifadesini kullandı.